Nu de prijzen voor gas- en elektra de pan uit rijzen, is er één ding duidelijk geworden: het loont om je verder te verdiepen in manieren om je woning te verduurzamen én te kijken naar mogelijkheden waarop je nog energie kunt besparen. Duik in de cijfers van je verbruik, ontdek waar de meeste winst valt te behalen en neem de regie over je eigen verbruik. Wat er zoal mogelijk is? We zetten verschillende opties voor je op een rijtje.

Gedrag

De eerste winst die je op het gebied van verduurzaming kunt behalen, is meteen ook de goedkoopste. Je hebt namelijk geen budget nodig om je gedrag aan te passen. Kijk bijvoorbeeld naar de temperatuur in huis; op hoeveel graden staat de verwarming? Moet-ie echt in iedere ruimte aan staan? In een slaapkamer is vijftien tot achttien graden al voldoende. Als je bezig bent, is negentien graden zelfs warm genoeg. Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 tot 7% procent in het gasverbruik. 

Boiler

En wacht dacht je van douchen? Kan dat echt niet korter? Maak er met je kinderen een challenge van en ontdek wie het snelst kan douchen. Wil je absoluut genieten in bad, maak er dan echt een verwenmoment van. Je verbruikt op zo’n moment zowel meer water en gas. In bad heb je namelijk meer water nodig dan onder de douche. En al dat water moet ook nog eens verwarmd worden. 

Nu is er zelfs op dat vlak wel iets te doen: boilers zijn standaard ingesteld op een temperatuur van rond de 80 graden. Je kunt deze temperatuur gerust terugzetten naar 65 graden Celsius. Let op: doe dit niet lager dan zestig graden, want dan kan een legionellabesmetting ontstaan in de leiding. Check daarnaast of je cv- of combi-ketel een eco-stand heeft; de warmtewisselaar wordt dan niet continu warm gehouden, maar springt alleen aan als er vraag is naar warm water. 

Schelpen

Een andere methode om te besparen op je energierekening is kiezen voor verdere isolatie van de woning. Op dat vlak zijn verschillende mogelijkheden. Heb je bijvoorbeeld al eens van schelpenisolatie gehoord? Dit is de oudste vorm van isoleren – en omdat je met een natuurproduct werkt – ook nog eens milieuvriendelijk. Je kunt deze methode toepassen als je een kruipruimte hebt. De schelpen hebben een sterk isolerende werking, waardoor de vloer zo 2 à 3 graden warmer wordt. Wel zo fijn in de winter, want je kunt zo tien, twintig procent besparen op je gasrekening. Bijkomend voordeel: vocht, ongedierte en muffe geuren zijn verleden tijd. Zo wordt het woonklimaat niet alleen comfortabel, maar ook gezonder. 

Isoschelp

Hoe dat werkt, vertelt Heleen Dingemanse van Isoschelp. “De schelpen die we in de kruipruimte storten, bestaan voor 95 procent uit kalk.
Ze verspreiden een droge lucht door de kruipruimte en zorgen zo voor een droog en gezond klimaat.
Ook de fundatiemuren drogen onder invloed van de schelpen. Zodoende behoort optrekkend vocht en kou tot het verleden.”

Domotica

Daarnaast kun je met behulp van domotica ook meer inzicht krijgen én besparen op je verbruik. Zo’n smart home systeem bestaat uit veel meer dan gave gadgets en technische snufjes; het biedt namelijk ook gemak én maak je huis toekomstbestendig (op pagina 18 lees je er meer over). Als je denkt aan domotica en duurzaamheid, ga dan eerst eens met een energiemeter door je huis en meet hoeveel apparaten verbruiken wanneer ze wel en niet actief zijn. Door toestellen met een hoog verbruikt in stad-by automatisch uit te schakelen met je smart home systeem, verbruik je al minder energie. Vergeet daarnaast de slimme thermostaat niet; die kun je op afstand bedienen met een app op je smartphone of tablet. Je kunt ook instellen bij welke temperatuur ze zelf starten – en nog belangrijker – wanneer ze stoppen met verwarmen. Met bewegingssensoren gaat het licht alleen aan als er ook daadwerkelijk iemand is. Combineer je je domotica met zonnepanelen; dan kun je er ook voor zorgen dat apparaten – zoals een wasmachine of droger – alleen worden gebruikt als je zelf energie opwerkt.

Zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen, dan is dit absoluut het moment om je erin te verdiepen. Ze zijn de laatste jaren steeds efficiënter en betaalbaarder geworden. Het werkt het beste als je de energie – die je opwekt – ook meteen verbruikt. Zonnestroom die jezelf niet verbruikt, lever je namelijk terug aan het elektriciteitsnet. Via de salderingsregeling krijg je daar dan een vergoeding voor terug, maar die wordt helaas snel afgebouwd. Het loont dus ook om te kijken naar een thuisaccu, zodat je stroom die je niet meteen verbruikt zelf kunt opslaan voor een later moment.

Ramen

Hoe zit het met de ramen in je woning? Als je meer comfort in huis wil ervaren én meteen wil besparen, dan mag drievoudig hoogrendementsglas (HR+++) niet ontbreken. Wist je trouwens dat er op dat vlak ook nog meer keuzes te maken zijn? Voor ramen aan de noordkant van de woning, kun je kiezen voor beglazing met een zo hoog mogelijke lichtinval. En wordt het aan de zuidkant toch te warm dan ga je juist voor glas dat warmte weert. Daarnaast is er ook geluidswerend glad voor woningen waar je veel hinder ondervindt van (straat)geluiden. 

Warmtepomp

Je verwarming is de grootste energieverbruiker in huis; volgens
Milieu Centraal gaat over het algemeen de helft van je energie­rekening op aan gas. Als je daarop bespaart, merk je dat dus meteen. Tijd dus om je te verdiepen in de wereld van warmtepompen. En nee, dat hoeft niet meteen zo’n gigantische installatie te zijn. Er zijn inmiddels verschillende mogelijk­heden, zoals een elektrische warmtepomp (die werkt op stroom en alles doet wat je cv-ketel ook doet; je huis verwarmen én warm water leveren), ventilatiewarmtepomp (waarbij de warme lucht uit de mechanische ventilatie wordt gebruikt om je huis te verwarmen) of een hybride warmtepomp (die samenwerkt met je cv-ketel en stroom in plaats van gas gebruikt). Zorg vooraf wel dat de isolatie van je woning goed op orde is en isoleer waar nodig is. Dan heb je het meeste profijt van deze keuzes.


Optimaal gas besparen met TONZON

Optimaal gas besparen? Het kan dankzij de revolutionaire methode, die Ton Willemsen van TONZON al in 1980 ontwikkelde. Enthousiast vertelt hij meer over deze effectieve, duurzame techniek die niet alleen geschikt is voor oudere woningen, maar ook als je vloerverwarming hebt.

Ton Willemsen vertelt: “Wij hebben makkelijk aanbrengbare Thermoskussens ontwikkeld, waarmee we ervoor zorgen dat vloeren sneller warm worden. Goede vloerisolatie zorgt ervoor dat de temperatuur egaal over de kamer wordt verdeeld, waardoor je minder hoeft te stoken. Wil je optimaal gas besparen, dan raden we aan om voor het basispakket te kiezen. Daarbij brengen we eerst de vloerisolatie aan, gevolgd door HR-Radiatorfolie aan de achterkant van de radiator en vensterbankfolie onder de vensterbanken. Zo bespaar je zonder ingrijpende verbouwingen.” Doordat TONZON weinig materiaal nodig heeft, verbruiken ze bij de productie, installatie en transport zelf ook weinig energie. Daarmee hebben ze de laagste milieubelasting van alle isolatiematerialen.

Vloerverwarming

Niet alleen bij oudere woningen – met bijvoorbeeld houten vloeren – maar ook nieuwbouwwoningen met vloerverwarming behaalt de isolatiemethode van TONZON mooie resultaten. “Uit onderzoek met warmtebeelden in woningen met vloerverwarming blijkt dat de onderkant van de vloer zeer veel warmte verliest door uitstraling naar de kruipruimte en de koude funderingsmuren. Bewoners van deze woningen laten vaak hun verwarming dag en nacht aanstaan, zodat de vloer – en daarmee het huis – fijn op temperatuur blijft. Met de gasprijzen van nu is het dan geen pretje als er zoveel warmte verloren gaat. Het loont dus om met ons contact op te nemen,” aldus Willemsen.

 Wil je je gehele woning isoleren, dan raadt TKI Urban Energy aan om met de vloer te beginnen: “Bij een stapsgewijze aanpak heeft het in verband met het risico op schimmel en huisstofmijt de voorkeur om te starten met de vloer, vervolgens de gevel en dan het dak. Wanneer de vloer als laatste wordt geïsoleerd, zullen vocht en schimmels zich juist daar concentreren omdat de vloer de koudste – en vochtigste – plek is.” Willemsen is daar blij mee.


 

 

Ieder kind verdient een ontbijt

Stichting Eerlijke Start heeft als doel dat ieder kind in Nederland thuis de dag kan beginnen met een ontbijt. 

Ga naar stichtingeerlijkestart.nl en help door te doneren. Voor iedere 7 euro kan een kind een week lang met een ontbijt naar school.

Sponsor een kind en doneer!