De badkamer is de plek waar we ’s ochtends slaapdronken naar toe strompelen om snel onder de douche te springen en ons op te laden voor een nieuwe dag. Hier keren we ’s avonds weer terug om al tandenpoetsend de dag achter ons te laten. Zo’n ruimte vraagt om een fijne sfeer.

Ga je voor een luxe uitstraling, zoals je die uit hotels kent? Of ben je juist op zoek naar een natuurlijke look, waarbij je het gevoel krijgt alsof je in een wellness bent? Eén ding is in alle gevallen belangrijk en dat is het licht. Zelfs als er niet heel veel licht naar binnen valt, kun je toch de illusie wekken dat je een heel lichte badkamer hebt. Dat doe je door een spiegel zo op te hangen dat hij het zonlicht zo de ruimte in kan weerkaatsen. Kies voor een grote spiegel, zodat de ruimte ook optisch groter lijkt. Ga je voor een grondige badkamerrenovatie denk dan na over de verlichting. Zo zijn dimbare spots heerlijk als je ontspannen in bad wil liggen aan het eind van een drukke werkdag.

Indeling
Voor de juiste sfeer is het ook belangrijk om te weten wat jullie wensen zijn. Wil je absoluut een bad? Of juist dubbele wastafels? Met dat wensenlijstje en de maten van je badkamer, kun je vervolgens op zoek naar sanitair. Dat is de basis van een fijne badkamer.

Muur verven
Verander je een ruimte het liefst regelmatig of heb je echt niks met badkamertegels? Dan is het schilderen van je badkamer een aanrader. Je hoeft niet eens te slopen, want je kunt zowel wand- als vloertegels ook verven. Let er op dat je hiervoor een 2-componenten verf gebruikt, zodat je niet te maken krijgt met loskomende verf of schimmelproblemen. In een verfwinkel kunnen ze je hierover adviseren. Qua kleur komen lichte, maar warme kleuren als lichtroze, lichtgrijs of lichtblauw het beste uit de verf. Zo lijkt de ruimte groter, maar straalt het wel warmte uit.

Natuurlijke materialen
Natuurlijke materialen zorgen voor een warm, knus gevoel. Je kunt hier op letten bij de keuze van een nieuwe badkamer, waarbij je bijvoorbeeld je vloer of wandtegels in een lichte, natuurlijke teint uitkiest. Je kunt zelfs vloertegels krijgen met houtdessin. Let bij je keuze op de maat. Door voor een grotere tegel te kiezen, maak je de ruimte optisch groter. Deze oogt zo rustiger. Qua accessoires moet je denken aan rieten opbergmandjes, een wasmand van bamboe of een houten relaxplank voor over het bad.

Smaakmakers
Met accessoires krijg je iedere ruimte gezellig, maar bij een badkamer is het belangrijk dat het niet rommelig gaat ogen. Leuke mandjes met verzorgingsproducten en een mooi geverfde stellingkast voor je handdoeken zijn dan ook smaakmakers. Of kies voor een badkamerplant, zoals een vaarn of cactus. Kies je voor kleinere accessoires groepeer ze dan, zoals kaarsen op de badrand of een vaas met bloemen op de grond. En wat dacht je van een opvallend douchegordijn? Als je een huis huurt en dus niks aan je badkamer mag veranderen, zet je zo toch een sfeertje neer.