Moet jouw tuin dringend op de schop? Ga dan voor duurzaam. Dat levert niet alleen een mooi, maar ook toekomstbestendig én smakelijk resultaat op.

 

Moestuin

Kweek zelf je kruiden, groenten en fruit in je moestuin. Als je veel ruimte hebt, hoef je in het seizoen niet meer naar de supermarkt. Dan eet je gewoon uit eigen tuin. Minder ruimte beschikbaar, dan kun je werken met potten. Zo kun je zelfs op een balkon al je eigen sla, tomaten en komkommers kweken.

Bloemen

Mooie bloemen en planten mogen ook niet ontbreken. Kies dan voor inheemse planten; planten die van origine groeien in Nederland. Denk aan planten als madeliefjes, grasklokjes, bolderik en gele kamille. Ze trekken vlinders, vogels en wilde bijen aan, waardoor er altijd beweging in je tuin te zien is. Laat je tuin ook gewoon zijn eigen gang gaan, dat is goed voor de biodiversiteit.

Regenwater

Neem een mooie regenton op in het ontwerp van je nieuwe tuin en je kunt het opgevangen water gebruiken voor de bewatering van je planten. Zo’n ton zet je – om algengroei te voorkomen – op een plek met veel schaduw. Je kunt zelf een emmertje water vullen, maar je hebt ook pompsystemen, waarmee je de bewatering van je tuin kunt automatiseren.

Besproeien

Er zijn zelfs computer gestuurde systemen, waarmee je alleen maar sproeit op het beste moment van de dag, namelijk in de ochtend. Of werkt met druppelaars, die heel efficiënt besproeien. Twee maatregelen, waarmee je water kunt besparen. 

Verlichting

Mooie verlichting mag natuurlijk niet ontbreken. In een duurzame tuin mag een verlichtingssysteem op zonne-energie natuurlijk niet ontbreken. Je plaatst ‘m met behulp van een pin op de plek in de tuin en als het donker is, zie je meteen het resultaat. De zogenaamde solorlamp heb je in veel verschillende variaties van modern tot retro.

Compost

Als je veel tuin- en groenafval hebt, is composteren ook een duurzame optie. Dit vuil laat je rotten in een vat, waarna je het restproduct kunt gebruiken als bodemverbeteraar voor je tuin. Heb je een grote tuin dan kun je ook zelf een compoststapel opbouwen. Zorg dan dat droog, nat, slap en stevig afval elkaar afwisselen.

 

 


 

Een duurzaam huis begint met betere isolatie

Nederlandse woningen gaan stap voor stap van het aardgas af, voor een beter klimaat. Daar komt meer bij kijken dan het vervangen van de vertrouwde hr-ketel door een warmtepomp of aansluiting op een warmtenet. Een duurzaam huis begint bij betere isolatie, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

In veel oudere woningen zijn er nog geen vloerisolatie en geen gevelisolatie. Voor het klimaat en je eigen portemonnee is het een goed idee om meteen op zoek te gaan naar een bedrijf die deze isolatie voor je gaat aanbrengen. Lang wachten betekent onnodig energie verbruiken. In een hoekwoning of twee-onder-een-kap woning kosten vloerisolatie en spouwmuurisolatie zo’n 3700 euro. Je kunt 20 procent subsidie krijgen als je twee isolatiemaatregelen neemt. En jaarlijks bespaar je zo’n 900 euro op je energierekening. Lees meer op www.milieucentraal.nl/isoleren.

Verbouwen = isoleren

In oudere woningen is vaak wel dakisolatie, maar met een geringe isolatiewaarde. Milieu Centraal adviseert de isolatiewaarde te verbeteren als je de zolderkamer gaat opknappen of je het dak gaat renoveren. Als je toch bezig bent met verbouwen, zijn de kosten voor extra isolatie lager. Vervang gewoon dubbel glas naar het veel betere HR++ glas als je de kozijnen laat schilderen, of naar het nog betere triple glas als je de kozijnen gaat vervangen.

Wat kost het?

Betere isolatie is winst voor je energierekening, je wooncomfort en voor het klimaat. Op www.verbeterjehuis.nl ontdek je de kosten en besparingen voor jouw woning, en vind je een overzicht van isolatiebedrijven.