Waar zitten we in 2020 op? Wat hangt er aan onze muren? En hoe beleven we ons interieur? Trendwatcher Gaby van Gestel van GABLAB schetst vijf grote interieurtrends voor het komende jaar.

Gezondheid: stop je smartphone in een kiezel
“We zien al jaren dat gezondheid een groot maatschappelijk thema is. Mensen gaan buiten hardlopen, bootcampen en passen hun voeding aan. Nu komt deze ontwikkeling ook terug in het interieur. Google doet veel onderzoek naar de impact van onze woonomgeving op ons welzijn. Ze kijken aan de hand van tests met bloeddruk en hartslag wat in verschillende settings het effect van een ruimte op onze gezondheid is. Wat sterk naar voren kwam, is dat een kleurrijk interieur voor meer prikkels zorgt en mensen activeert; mensen hebben juist behoefte aan een prikkelarme ruimte waarin zij zich kunnen ontspannen. In het interieur vertaalt deze behoefte zich in zachte, natuurlijke kleurpaletten; lichte wittinten in allerlei schakeringen, van cremekleur tot lichtblauw. Verder gaan we veel aaibare materialen zien waarin we ons kunnen nestelen, zoals wol en vilt. In productdesign zie je organische en ronde vormen. Bijvoorbeeld een soort ronde kiezels waarin je je telefoon op kunt bergen, zodat je deze niet hoeft te zien.”

Duurzaamheid: een bank van fruitschillen
“Duurzaamheid blijft een belangrijk thema, ook in het interieur. Je ziet dat ontwerpers steeds minder milieubelastend te werk willen gaan en een oplossing willen bieden aan de afvalberg. Een belangrijke ontwikkeling is dat zij afval tot grondstof maken. Op het gebied van plastic is er veel productontwikkeling. Het scheiden van plastic afval gebeurt op een steeds hoger niveau. Wanneer je alle plastic op een berg gooit, krijg je grijs pvc, wat we kennen van rioleringsbuizen. Maar wanneer je plastic op kleur sorteert, ontstaan er veel meer esthetische mogelijkheden. Van transparant plastic kun je dan bijvoorbeeld verlichting maken. Daarnaast zie je dat er van fruitschillen leer wordt gemaakt voor zitmeubels en bioleer van afval van slachthuizen, denk aan botten en bloed. Mest is ook een belangrijke grondstof. Studio Tinus is daar leuk mee bezig; zij ontwierpen een kruk van paardenmest. In de praktijk ontdekten ze dat veel mensen weerstand ervaren om op mest te zitten. Toen bedachten ze een collectie lampen van mest. Hetzelfde product in een andere toestand roept geen weerstand meer op. Geniaal. Door deze circulaire productontwikkeling creëren ontwerpers een vraag naar slim gescheiden afval. Dat is weer heel mooi voor het voortbestaan van onze planeet.”

De kosmos: outer space prints
“Over planeten gesproken: de kosmos is in 2020 een belangrijke bron van inspiratie. De mensheid is bezig met het maken van ruimtereizen en het bouwen van een woonkolonie op Mars. Die hang naar het heelal zie je terugkomen in het interieur: vloerkleden en tapijten met grafische vormen en 3d-prints geïnspireerd op het sterrenstelsel. Maar ook galaxy-achtige verlichtingsarmaturen met een aureool eromheen, alsof je een planetenbaan in je woonkamer hebt. Deze trend wordt doorgetrokken in andere natuurverschijnselen die vanuit de kosmos ontstaan, zoals de werking van eb en vloed. Denk aan organische vormen en in elkaar overvloeiende kleurpaletten. Zo zie je bijvoorbeeld kleurschakeringen van lila, oranje en rood, die doen denken aan een zonsondergang.”

De mens centraal: tante Jo aan de wand
“Wat is ons onderscheidend vermogen ten opzichte van robots? Dat is een vraag die we onszelf steeds vaker stellen. Wat maakt ons uniek? Het antwoord op die vraag geven veel interieurontwerpers door producten menselijke eigenschappen toe te kennen. Het Nederlandse ontwerpduo Kranen/Gille heeft een serie gemaakt van vijf wandlampen die ze ‘The Party’ noemen. Het zijn vijf hoofdjes met elk een eigen naam en persoonlijkheid. Ze staan voor de familieleden waar we niet onderuit komen, zoals je tante Jo op een verjaardag. Er zit een hoop humor in dit concept. Met die serie maakten ze ook een kroonluchter, ‘The Singing Chandelier’. Daar zit een zender in waarmee je via Spotify muziek kunt afspelen. Ook andere ontwerpers prikkelen de zintuigen met hun ontwerpen. Vorige week kwam ik behang speciaal voor in je kledingkast tegen. Het geeft een geur af die je onderbewustzijn oppikt en je een aangenaam gevoel geeft. We kennen natuurlijk allemaal de geurstokjes; nu doet geur ook in andere producten z’n intrede.”

Technologie: zeven butlers in huis
“Dat vermenselijken van je interieur is ook sterk in ontwikkeling binnen technologische innovaties. We kennen al de personal butlers zoals Siri en Alexa. Dit soort hulpjes in huis gaan we steeds meer in ons dagelijks leven integreren. De verwachting is dat we binnen drie jaar gemiddeld genomen zeven butlers in huis hebben. In ieder vertrek een. Tijdens het tandenpoetsen zet Siri het nieuws voor je op; in de slaapkamer doet Alexa de gordijnen open. Bedrijven als Sony kennen robots en huishoudelijke apparaten steeds meer menselijke eigenschappen toe, zodat je ze steeds meer als een familielid gaat ervaren. Techbedrijven maken binnen nu en een paar jaar zeventig procent van hun huishoudelijke apparaten geschikt voor verbinding met het internet. Denk aan pannen die je op aftsand bedient of een app waarmee je je thermostaat kunt inschakelen op weg naar huis. Dit gaat allemaal heel snel komen. Tijdrovende handelingen worden zoveel mogelijk ontzorgd en versimpeld. Onze huizen worden intelligenter.”

 

De comeback van droogbloemen

Oranje banken, groene tegeltjes, bruin behang, zitkuilen… wat missen we nog in dit rijtje? Juist: droogbloemen! Deze hit uit de jaren ‘70 is weer helemaal terug. Gaby: “Deze retrotrend is verklaarbaar als je denkt dat we met z’n allen ontzettend bezig zijn om de bijenpopulatie intact te houden. Werden de bermen vroeger kaal gemaaid, nu wordt juist de ruimte geboden aan wilde bloemen. En hoe mooi is het om die bloemen te drogen als ze zijn uitgebloeid?” Je zult droogbloemen veelvuldig terugzien in het assortiment van winkels, maar je kunt natuurlijk ook je dikste boek uit de kast pakken en er een kleurrijk boeket tussen leggen. Gaby ziet droogbloemen terugkomen in fotolijstjes, als boeketten op vaas, of liggend, op een kast bijvoorbeeld. En voor wie zich nu vooral de stofnesten van toen herinnert, heeft Gaby een handige hack: “Plaats de droogbloemen onder een glazen stolp, zo steek je ze gelijk in een modern jasje.”