Bijna de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor verwarming. Door je huis goed te isoleren blijft de warmte binnen en hoeft de cv-ketel minder te branden. Gevolg: minder kosten en minder uitstoot van het broeikasgas CO2.

Veel oudere huizen, gebouwd vóór 1988, zijn matig geïsoleerd. Vooral isolatie van de buitenmuren (spouwmuurisolatie) en van de vloeren op de begane grond ontbreken. Dakisolatie en dubbelglas komen meer voor. Spouwmuurisolatie is relatief gezien een kleine investering met een grote besparing. Bij een tussenwoning kost het zo’n 750 euro. De jaarlijkse besparing is 200 euro. Vloerisolatie kost in een tussenwoning zo’n 1600 euro en de besparing is gemiddeld 160 euro per jaar.

“Het isoleren van de spouwmuur en de vloer wordt ten onrechte gezien als een verbouwing met veel gedoe”, aldus Puk van Meegeren van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. “In de praktijk is de klus in een halve of hele dag geklaard. Het vullen van een spouwmuur gebeurt namelijk van buitenaf. Er worden gaten in de voegen geboord en het isolatiemateriaal wordt er ingespoten. Het isoleren van de vloer gaat via de kruipruimte. De woonkamer hoeft niet eens uitgeruimd te worden.” Ontdek op de website www.verbeteruwhuis.nl wat de mogelijkheden zijn om je huis verder te isoleren, en wat dat kost en bespaart in jouw situatie.

Feit: de prijs van zonnepanelen is de afgelopen 5 jaar gehalveerd omdat door de toenemende vraag de productie op grotere schaal gebeurt.

Gouden tip: als je gaat isoleren, doe het dan meteen goed. Ga meteen voor een hoge isolatiewaarde. De meerkosten hiervan zijn relatief gezien niet veel hoger en de besparing is veel groter. Lees meer op www.milieucentraal.nl/isoleren.