Sta je voor een flinke verbouwing van je (toekomstige) woning? Zie je op tegen de stress? Met de juiste voorbereiding is dat niet nodig. Interieurontwerpster Gertie van Driel, die het boek ‘Méér dan een dak boven je hoofd’ heeft geschreven, deelt haar tips.

Van Driel neemt de lezer van haar boek mee door het hele (ver)bouw proces: van fundering tot aan de styling van je woning. “Vaak zie je dat er te laat aan de bel wordt getrokken bij specialisten. Of dat er geen duidelijke plannen zijn gemaakt. Zonde! Je komt dan voor meerwerkkosten te staan. Kosten waar je niet op gerekend had, en waardoor je concessies moet doen aan jouw woonwens. Op dat moment slaat de stress en paniek vaak toe.”

Logistiek
Waar start je dan? Verbouwen is volgens Van Driel meer dan een muurtje wegbreken of een nieuwe badkamer plaatsen. “Je start met het maken van een plan, waarbij je naar de logistiek in de woning kijkt. Als je gaat breken, kun je het beter meteen goed aanpakken. Hoe loop je door het huis? Wat is de opstelling en plaats van je keuken. Zitten de deuren op een logische plek? Nee, kun je daar dan verandering in brengen?” “Maar denk ook aan praktische zaken als ‘waar hang je je jas op’, ‘waar zitten schakelaars’ en ‘is er voldoende kastruimte’. Daarbij kijk je kritisch naar de grootte van de ruimtes. Kan een hangende toilet eigenlijk wel qua vloeroppervlakte enzovoorts.” Als je je dan verder buigt over het interieur, dan kijk je volgens Van Driel ook meteen naar plafonds, wanden en de vloerafwerking en maak je een verlichtingsplan. “Het allerbelangrijkste? Weten waar je naar toe wil én niets meer veranderen aan het plan tijdens het bouwproces.”

Duidelijke afspraken
“Vergeet het financiële plaatje niet”, aldus Van Driel. “Hoeveel budget heb je? Kun je vanuit de hypotheek geld vrijmaken voor de verbouwen? En zo ja, hoeveel spaargeld heb je voor onvoorziene kosten en styling. Pas als je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt, kun je een afspraak met een aannemer maken. Zorg dat er zo min mogelijk stelposten in de offerte staan; zo kom je niet voor verrassingen te staan. Hou daarnaast tijdens het proces echt vinger aan de pols. Let op alle verrichtingen. Bij een grote klus is een externe bouwbegeleider geen overbodige luxe.”

Bouwtekeningen
Kun je zomaar starten met een verbouwing? Van Driel vertelt dat er best veel mag, zolang je woning niet onder monumentenzorg valt. “Op www.omgevingsloket.nl kun je eenvoudig checken of je een vergunning nodig hebt voor jouw verbouwing. Daarnaast adviseer ik iedereen om te zorgen dat je over recente bouwtekeningen beschikt. Anders moeten die eerst gemaakt worden. Sloop daarnaast nooit zelf muren weg; hiervoor kun je beter de hulp van een aannemer inschakelen. Je wil namelijk niet dat er constructief iets mis gaat”, besluit Van Driel. Daarna is het tijd voor de afsluitende styling, waarmee je een stijl creëert die bij jou past.

Van Driel presenteert haar boek op de VT Wonen & Design Beurs van 1 tot en met 6 oktober in de Amsterdam Rai.