Wie kent het gevoel niet? Je beleeft een heerlijke vakantie op Terschelling of aan de Zeeuwse kust en zegt bij vertrek tegen elkaar: ‘We zouden hier een huisje moeten kopen’. Nu de spaarrente tot een nieuw dieptepunt is gedaald, is dat helemaal geen gek idee. Steeds meer mensen gaan over tot de aanschaf van een tweede woning: óf voor recreatief gebruik, óf om te verhuren aan eigen kinderen of een derde partij. Wat zijn de voordelen en mogelijkheden op dit gebied?

Stijging van het aantal tweede woningen

In tien jaar tijd is het aantal mensen dat investeert in een tweede woning bijna verdubbeld. Volgens de NVM kochten maar liefst 12.000 mensen een woning om te verhuren als belegging. Deze ontwikkeling gaat gelijk op met de daling van de spaarrente, die ervoor zorgt dat een spaarrekening nauwelijks meer inkomsten oplevert. Het lijkt er zelfs op dat we binnenkort gaan betalen om ons geld onder te brengen bij de bank. Steeds meer mensen rapen daarom hun spaargeld bij elkaar om een tweede woning in Nederland te kopen. Door deze woning vervolgens te verhuren, kunnen zij alsnog (een kleine) winst maken op hun spaargeld.

Tips voor particuliere beleggers

Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM, gaf in een uitzending van RTL Nieuws drie tips voor particuliere beleggers. “Koop een huis in een dorp of stad die nog niet oververhit is,” adviseert hij bijvoorbeeld. Jaarsma doelt daarmee op een plaats waar nog voldoende vraag is naar woningen, en waar tevens  huizen te koop staan voor een redelijke prijs. Zo voorkom je dat je een te dure woning koopt waarmee je geen rendement behaalt. Zijn tweede tip: koop een woning van maximaal twee ton. “Dan kun je een huur vragen tussen de 700 en 1000 euro, een interessante prijsklasse in de verhuurmarkt,” aldus Jaarsma. Hij adviseert tot slot om de ene helft van de woning te financieren via bijvoorbeeld een hypotheek en de andere helft met eigen geld te betalen. Jaarsma: “Dan is je rendement hoger dan wanneer je de woning voor 100% met eigen geld betaalt.”

“Voor een woning met een koopprijs van 200.000 euro, kun je tussen de 700 en 1000 euro huur per maand vragen”

Wat zijn de risico’s van een tweede huis als beleggingspand?

Het kopen van een tweede woning voor de verhuur klinkt heel aantrekkelijk. Maar aan deze vorm van investeren kleven, net als aan iedere andere belegging, ook bepaalde risico’s:

  • De huidige situatie op de woningmarkt drijft de huizenprijzen razendsnel op. Let er daarom op dat je tweede woning de koopprijs ook daadwerkelijk waard is, gebaseerd op de oppervlakte, locatie, staat van onderhoud, enzovoorts. Bij een te hoge koopprijs duurt het (te) lang voordat je investering geld oplevert.
  • Wie komt er in het pand wonen? De verhuur van je woning vraagt om een strenge selectie van huurders, want je wilt niet dat het pand na vijf jaar verhuren onbewoonbaar is geworden. Zorg in ieder geval dát er huurders zijn, want een maand leegstand kost je 8% van je inkomsten.
  • Vergis je niet de in de bijkomende kosten. Een bruto verkoopopbrengst van 8 of 9% is mooi, maar als verhuurder draai je ook op voor onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Netto houd je dus veel minder over dan verkopers van beleggingspanden je vaak doen geloven.
  • Niet iedere gemeente gaat akkoord met het splitsen van een woning voor gebruik door gezinnen of studenten. Controleer de gemeentelijke regelgeving dus vóórdat je een pand koopt of er een paar extra muren in laat plaatsen.

Bron: RTL Nieuws, RTL Z, NVM en NU.nl