Bij het Nijmeegse Lent aan de Laauwikstraat staat een opmerkelijk nieuwbouwproject opgetrokken uit stro, leem en hout. Bouwmaterialen, installaties en waterhuishouding – bij alles is rekening gehouden met het reduceren van energieverbruik en CO2-uitstoot. Uniek is ook dat het gaat om sociale woningbouw, waarbij de bewoners zelf de initiatiefnemers waren.

De ‘Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen’ (Iewan) wilde enkel gebruik maken van hernieuwbare, milieuvriendelijke bouwmaterialen en afwerkmaterialen, en waar mogelijk voor rest- en afvalproducten. De bewonersgroep vond ondersteuning bij de gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland om hun droom op een ecologisch leven te verwezenlijken.

“Met zijn allen hebben we zelf het houtskelet met stro opgevuld en de muren afgewerkt met leemstuc”, vertelt Hanneke Beld, een van de bewoners van het complex. “Het project is niet alleen zo ecologisch mogelijk gebouwd, milieuvriendelijker doordat we gemeenschappelijke voorzieningen en de groene omgeving delen.” Elke wooneenheid heeft een eigen badkamer en keuken en daarnaast zijn er een huiskamercafé, een voedselcoöperatie die gemeenschappelijk biologische producten inkoopt, een luxe badkamer en logeerkamers. Ook wasmachines, stofzuigers en klusgereedschap worden gedeeld. Beld: “Compact wonen is milieuvriendelijker qua bouwmaterialen en verwarming, en het is een bijkomstig voordeel dat het de huurprijzen drukt.”

www.iewan.nl