Naast huur en hypotheek betaal je per maand gemiddeld 135 euro voor energie. Dat kan makkelijk minder. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft zeven tips voor een lagere energierekening.

Doe gloeilampen de deur uit

Veel huishoudens hebben nog gloeilampen in gebruik. Vervanging van deze gloeilampen door zuinige led-lampen levert een besparing van maar liefst 63 euro per jaar op de energiekosten. Mooi voor het milieu en je elektriciteitsrekening.

Verbeter de isolatie van je woning

Nieuwe woningen zijn goed geïsoleerd. Oude woningen vaak niet of matig. Dat is een gemiste kans, zowel voor jouw energierekening als voor het wooncomfort. Spouwmuurisolatie kost gemiddeld 2000 euro en bespaart ieder jaar al snel 580 euro.

Leg zonnepanelen op je dak

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en betaalbaar. De aanschafprijs is de afgelopen vijf jaar gehalveerd. Zes panelen kosten, inclusief installatie, ongeveer 2900 euro. De opbrengst is met de huidige elektriciteitsprijs 280 euro per jaar. Stijgt de prijs van elektriciteit dan zul je nog meer voordeel halen uit zonne-energie.

Vervang de oude koelkast en vriezer

Oude koelkasten zijn energieslurpers. Een koel-vriescombinatie van acht jaar oud vervangen door een moderne A+++ koelkast scheelt elk jaar 70 euro op de energierekening. Klinkt een A+ koelkast aantrekkelijk? Pas op, want die gebruikt tweemaal zoveel stroom als een A+++ keukenapparaat!

Douche comfortabel met minder water

Gebruik je nog geen waterbesparende douchekop? De helft van de Nederlandse huishoudens doet dat al wel, en met reden. Een waterbesparende douchekop geeft evenveel douchecomfort, maar bespaart een gemiddeld huishouden per jaar 45 euro aan gas en water.