Krijg jij in het najaar – als we meer tijd binnen doorbrengen – ook altijd zo’n zin om je interieur onder handen te nemen? Kies je voor je eigen stijl of volg je de trends van dit moment? Laat je inspireren door Elisah Jacobs en Lonneke van der Weyden. 

Elisah Jacobs

Elisah Jacobs deelt dagelijks wooninspiratie via haar woonblog interiorjunkie.com. “Woontrends gaan gelukkig langer mee dan in de modewereld. Ze hoeven ook niet leidend te zijn. Je kunt niet ieder jaar een nieuwe bank of eettafel kopen. Met een ander likje verf blaas je een ruimte nieuw leven in zonder een fortuin kwijt te zijn. Ik hijs mezelf regelmatig in mijn verfoutfit. 

Met verlichting maak je ook het verschil. Een mooie mix van sfeerverlichting, basisverlichting, functionele verlichting en accentverlening brengt direct meer sfeer in huis. In een woonkamer heb je daar zo’n acht tot tien lampen voor nodig. Kies daarbij wel voor LED-verlichting, zodat het niet te veel invloed heeft op je energierekening. Daarnaast zie ik dat we steeds meer aandacht hebben voor detail, ambacht en duurzaamheid. Er wordt steeds vaker geïnvesteerd in tweedehands design.

Welke kleuren we op dit moment zien? We zien veel natuurlijke tinten, maar ook ook nog steeds rijke kleuren als diepblauw, paars en terrarood. Je ziet daarnaast veel botanische prints op kussens, behang en kunst. En prints in Art Deco-stijl worden nog belangrijker. Gelukkig zijn er – als tegenhanger op alle kleuren en printjes – ook woontrends als Wabi Sabi en Japandi. Hierin draait het om rust en eenvoud en worden natuurlijke materialen en tinten gebruikt. Dat is weer het leuke van woontrends; iedereen vindt wel zijn favoriet ertussen. Ikzelf vind het leuk om al die stijlen met elkaar te mixen; dan krijg je de bekende woonstijl eclectisch. 

Hoe je je eigen stijl bepaalt? In mijn cursus interieurstyling raad ik altijd aan om flink research te doen naar wat je écht mooi vindt. Kijk eens om je heen, in bladen en maak een digitaal moodboard via Pinterest met alles wat je aanspreekt. Op een gegeven moment zie je – na veel pinnen – dat een bepaalde stijl en kleurgebruik sterk naar voren komen. Dat resultaat kan heel verrassend zijn.”

 

Lonneke van der Weyden

Lonneke van der Weyden is eigenaresse van Nidum, house of inspiration in Grave en interieurbedrijf Keijser&Co. “Trends zijn van alle tijd. Zagen we eerder veel houten visgraatvloeren, stalen deuren en donkere kozijnen; nu komen lichte kleuren terug met terra als accentkleur. In banken, tafels en stoelen zien we veel ronde vormen. Qua kleur is het veel licht, zoals zand en beige, gecombineerd met accentkleuren. Als je een twist geeft aan deze trends – met persoonlijke accenten, schilderijen, kunstobjecten van een reis, een antieke kast of een gestoffeerd designobject – maak je het echt verrassend. Of wat dacht je van een maatwerkmeubel? Met Keijser&Co kunnen we niet alleen makkelijk inspringen op jouw wensen, maar ook op trends. Denk dan bijvoorbeeld aan de afwerking van een tafel of kast, maar ook aan de keuze van stof.

Het zijn echt de kleinste details die invloed kunnen hebben op een interieur. Durf bijvoorbeeld kleur toe te voegen. Denk aan een muur in een bepaalde tint of een mooi behang, maar ook aan sierkussens op de bank en mooie accessoires – zoals een koffietafelboek – op een tafel of in een open kast. Groepeer accessoires; dat is vaak mooier dan verspreide losse items. Vergeet daarnaast geen bloemen en planten toe te voegen aan je interieur. Als je geen groene vingers hebt, kun je altijd kiezen voor zijden takken of planten. 

Wil je inspiratie opdoen dan ben je bij ons – in Nidum, house of inspiration te Grave – natuurlijk van harte welkom. Je ontdekt hier alles op het gebied van interieur, lifestyle, design en kunst. Zo spot je hier (buiten)meubilair, verlichting, bedden, audio en video, woonaccessoires, akoestische oplossingen, houten en gietvloeren en meer. We tonen ook veel kunst, waaronder werken van Micky Hoogendijk, Contempera, Wendy Buiter, Carina Wagenaar en Chris Tap. Kunst is niet echt onderhevig aan trends, maar je kunt het wel toepassen en combineren met een trend; dat zie je ook in de diverse ruimtes van Nidum.”