De badkamer wordt bij het inrichten van een huis vaak overgeslagen. De plek waar we douchen en badderen, zo is vaak de gedachte, moet vooral functioneel zijn. Zonde! Want met een paar simpele aanpassingen maak je van jouw badkamer een plek waar je graag zoveel mogelijk tijd wilt doorbrengen.

Als we de slaapkamer even niet meerekenen, beginnen en eindigen we de dag in de badkamer. Ongemerkt besteden we er dus best wat tijd. Geen wonder dat badkamers een steeds grotere rol gaan spelen in onze huizen. Van een steriele plek waar je alleen doucht en je tanden poetst, veranderen badkamers steeds meer in persoonlijke, sfeervolle ontspanningsruimtes waar je alle tijd kunt nemen op even op adem te komen. Duurzaamheid staat daarbij anno 2017 hoog in het vaandel.

Een dure grap? Nee hoor. Om je badkamer sfeervoller te maken hoef je echt niet meteen te verbouwen. Met deze simpele tips creëer je direct sfeer in je badkamer.

Douchen in het groen

De afgelopen jaren heeft de kamerplant een ware comeback gemaakt in onze interieurs. Met de juiste plantenkeuze is deze trend ook door te voeren in de badkamer. Douchen tussen het groen is een weelde. Varens, graslelies en lepelplanten houden het bijvoorbeeld prima uit in het warme en vochtige klimaat van de badkamer. Ook zonder direct zonlicht zullen ze groeien. Vergeet ze alleen niet regelmatig water te geven.

Varens en graslelies houden het prima uit in het vochtige klimaat van de badkamer

Accessoires van natuurlijke materialen

Niet alleen met planten, maar ook door veel gebruik te maken van materialen zoals hout, riet en natuursteen creëer je een prettige, natuurlijke sfeer in je badkamer. Je hoeft daarvoor niet meteen een nieuwe vloer te leggen. Met accessoires kom je al een heel eind. Denk aan pompflesjes, tandenborstel- en zeephouders en wasmanden. Aan een lege muur kun je ook in de badkamer lijsten hangen met mooie fotografie of kunst. En vergeet het textiel niet. Met hamamdoeken en een heerlijk zachte badkamermat tover je je badkamer in één klap om tot een wellnesscentrum.

En toen was er licht

Onderschat nooit het effect van de juiste verlichting. Verlichting kan een ruimte maken of breken. In badkamers wordt vaak gekozen voor nogal sfeerloze, felle inbouwspots of plafonnières. Een gemiste kans. Bij de spiegel is het inderdaad van belang dat de verlichting helder is, zodat je bij het scheren of het aanbrengen van mascara voldoende kunt zien. Maar bij de overige lampen kun je juist kiezen voor zachter licht, eventueel met een dimmer. Hierdoor wordt de ruimte meteen een stuk sfeervoller. Steek een paar (geur)kaarsen aan en je ontspanningsruimte is compleet.

Duurzaam douchen

Bij een gemiddelde douchebeurt verbruiken we al gauw tussen de vijftig en zestig liter water. Geef je je badkamer een restyling, denk dan ook even aan manieren waarop je duurzamer kunt badderen. Vervang de douchekop bijvoorbeeld door een waterbesparende variant. Hang een timer op in de douchecabine, zodat je altijd weet hoe lang je aan het douchen bent. En vervang gloei- en spaarlampen voor LED-verlichting. Tijd in de badkamer doorbrengen wordt nóg fijner als je weet dat je het milieu er zo min mogelijk mee belast.