Toe aan een nieuwe keuken, maar vind je het lastig om keuzes te maken? Twijfel je over de uitstraling? Maak je je zorgen over de indeling? Geen probleem! Laat je verrassen door de tips van onze lezers en stel zo jouw droomkeuken samen.

Wensen

Voor je een keukenwinkel binnenstapt, is het goed om je wensen op een rijtje te zetten. Hoe ga je de keuken gebruiken? Wordt het de ruimte waar je als kookliefhebber helemaal losgaat? Zoek je een fijne plek om met je gezin te eten en de dag door te nemen? Of zie je jezelf al aan een kookeiland staan aperitieven met vrienden? Als je de functie van de keuken weet, wordt kiezen veel makkelijker, aldus Anita.

Praktisch

Marieke wijst er daarnaast op dat je bij de keuze van je droomkeuken aandacht hebt voor de looplijnen en de werkdriehoek. De werkdriehoek bevindt zich tussen gootsteen, kookplaat en koelkast. Daarnaast is het volgens haar fijn om minimaal veertig centimeter werkblad vrij te houden aan beide kanten van de kookplaat. Een dieper werkblad is volgens velen ook een uitkomst.

Lades

Als we het over praktische zaken hebben, dan stippen veel lezers het belang van veel lades aan. Dat is zoveel handiger qua opbergruimte dan kasten. Mia tipt de apothekerskast; deze smalle, langwerpige kast kun je helemaal naar buiten trekken, waardoor je alles makkelijk uit de kast kunt pakken. Hij is vooral handig voor kleine, houdbare spullen, zoals kruiden of zoet beleg.

Ergonomie 

De apothekerskast is qua ergonomie ook ideaal; iets waar sowieso steeds meer aandacht voor komt in de keuken. Veel lezers zijn blij dat hun vaatwasser hoger staat. Julie beaamt dat: “Wij hebben niet alleen de afwasmachine, maar ook de oven en magnetron op hoogte. Dat is echt veel beter voor je rug, omdat je niet meer zo diep moet bukken om iets te pakken. Wat de oven betreft, zie je ook veel sneller of iets al bijna klaar is.” Inschuifbare deuren zijn bij een (combi-)oven ook ideaal; dat voorkomt brandwonden als je er iets heets uitpakt.

Afzuiger

Als we het over pijnlijke momenten in de keuken hebben, denkt Filip meteen aan de afzuigkap. “Voorkom dat je je hoofd aan die scherpe randjes kunt stoten.” Patricia vult aan: “Laat je sowieso goed informeren over het afzuigsysteem. Bij huizen met een hoog plafond doen gewone afzuigkappen hun werk niet of niet voldoende. Je kunt dan beter voor een inbouwmodel gaan.” 

Apparatuur

Paul heeft daarbij een aanvulling wat betreft de apparatuur. “Je hoeft echt niet alles van één merk te shoppen. Bij inbouwapparatuur zie je daar sowieso niets van. Kijk niet naar de merknaam, maar naar wat een apparaat je te bieden heeft, zowel qua gebruikersgemak als energieverbruik.”

Stopcontacten

En wat dacht je van stopcontacten? Zorg dat je er voldoende intekent op verschillende plaatsen, zodat al je losse en ingebouwde apparatuur ook daadwerkelijk aangesloten kan worden.

Jouw keuze

Maar volg vooral je eigen gevoel. Kies binnen je budget wat je mooi en handig vindt. Je hoeft geen rekening te houden met de ‘verkoopbaarheid van je woning’, aldus Pierre. Andere lezers beamen dit. De kans is namelijk zeer groot dat nieuwe bewoners de keuken er uitslopen; ongeacht of-ie duur was of spotgoedkoop.