Niets is zo vervelend als een slechte nachtrust. Dat heeft niet alleen effect op je gezondheid, maar ook op je gemoedstoestand. Amerikaanse onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben ontdekt dat te weinig slaap ons asocialer maakt. Na een korte nacht zijn we minder geneigd om elkaar te helpen. Hierbij een aantal tips die – naast de keuze voor een goed bed – bijdragen aan je nachtrust.

Temperatuur en luchtvochtigheid

Zorg voor een goede temperatuur en luchtvochtigheid in je slaapkamer. De slaapkamertemperatuur is heel persoonlijk – test het dus zelf – maar 16 tot 18 graden Celsius wordt als ideaal gezien. Zorg dat de luchtvochtigheid in de slaapkamer rond 40-50% zit. Als de luchtvochtigheid te hoog is, krijg je het warm en benauwd. Is deze te laag, dan kun je wakker worden met een droge mond of pijnlijke keel.

Beddengoed

Zijn bed en matras op je lichaamsbouw aangepast; kijk dan ook eens naar je beddengoed. Heb je het snel warm, kies dan voor een licht en luchtig dekbed met een vulling van katoen, bamboe of zijde. Koukleumen kiezen voor wol en dons. Bij de keuze van bedtextiel hou je hier ook rekening mee. Katoen-flanel neemt je lichaamswarmte snel op en houdt dit vast. Terwijl katoen en linnen juist ademend en vochtabsorberend zijn. Katoen-satijn zorgt dan weer voor een koel bed en is ook nog eens goed voor huid en haar. 

Kleur

Blauw licht onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je moeilijker in slaap valt. Maar wist je dat de kleur blauw zelf in je slaapkamer juist een gunstige invloed heeft? Het werkt kalmerend. Kies je voor groen in de slaapkamer, dan kies je voor een rustige, natuurlijke uitstraling. De kleur kan ook angsten verminderen. Geel zorgt voor een opgewekt gevoel als je wakker wordt.

Voorbereiding

Ook in de voorbereiding valt zeker winst te behalen voor slechte slapers. Dim lichten zo’n twee uur voor je gaat slapen. En maak van je bed een lekkere plek om te slapen. Je hersenen leggen dan de link tussen het bed en slapen. Als je dan iedere dag op hetzelfde moment gaat slapen en weer opstaat – zelfs in het weekend – zal je zien dat het nog makkelijker gaat.

Kant van het bed 

Zelfs de kant in bed waarop je slaapt, zou volgens Britse onderzoekers invloed hebben op je nachtrust. Na onderzoek voor voor British Wool onder 1500 Britten ontdekten ze dat degene die links slapen positiever zijn. Wie op rechts slaapt, valt makkelijker in slaap, maar wordt vaker suf en uitgeput wakker.


Uitgerust opstaan; nu én later

Als we op zoek gaan naar een nieuwe outfit of schoenen, dan letten we op de pasvorm en het draagcomfort. Maar hoe zit dat als we op zoek gaan naar een nieuw bed? “Dan wordt er gekeken naar een hard of zacht matras en de styling van een bed. Wat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen slapen? Daar staan veel mensen niet bij stil”, aldus Henk van ’t Hof van beddenwinkel Slaaphof in Harderwijk.

Al dertig jaar geeft van ’t Hof slaapadvies. Daarbij vindt hij het belangrijk dat een matras en bed echt afgestemd zijn op het lichaam van de klant. “Ieder mens is verschillend in bouw, lengte en gewicht. Als je alleen al naar mannen en vrouwen kijkt, zie je verschillen. Mannen hebben meer steun nodig bij onderrug en extra vorming bij de schouders, terwijl dat bij vrouwen geldt voor de onderrug en heupen. In het eerste gesprek hebben we dan ook niet alleen aandacht voor de wensen en eventuele slaapklachten van een klant, maar we meten ook het hele lichaam. Daarna komt pas het testen.”

Met zo’n uitgebreide slaapanalyse voorkom je klachten, zowel op korte als lange termijn. “Een nieuw bed lijkt in eerste instantie beter. Maar na een tijdje kom je erachter dat het nieuwe bed niet doet wat je lichaam echt nodig heeft. Bij een goed bed moet je misschien even wennen, omdat het lichaam de nieuwe lighouding niet gewend is. Op langere termijn merk je dan dat je lichaam zich perfect heeft kunnen herstellen ’s nachts. Dan verdwijnen klachten als rugpijn en vermoeidheidsproblemen voorgoed. Met een goed overwogen keuze voor een nieuw bed voorkom je dus echte problemen en investeer je in een gezonde nachtrust.”