Zie jij de keuken ook als dé centrale plek in huis? Het punt waar jullie samen de dag starten met een bak koffie? Waar je alle avonturen van je gezin bespreekt? En je met vrienden kan kokkerellen en aansluitend borrelen tot de late uurtjes? Ik wel! Maar juist in dat enthousiasme schuilt het gevaar…

Ik zie het al helemaal voor me: een ruim kookeiland met aansluitend een grote tafel, waar familie en vrienden gezellig plaatsnemen als ik aan het koken ben. Apparatuur? Alles er op en er aan natuurlijk. Een grote koelkast mag niet ontbreken. Twee ovens: ideaal met mijn Heel Holland Bakt-aspiraties. Ach, als we dan toch aan het dromen zijn, doe er dan ook maar een Quooker bij, zodat ik nooit meer op de waterkoker hoef te wachten. De keukenverkoper schetst vluchtig mee, terwijl ik honderduit vertel. Als hij het plan aan ons voorlegt, ziet het er op het eerste gezicht perfect uit. Maar schijn bedreigt. We hebben minder kastruimte dan in onze vorige keuken, terwijl we dat heel belangrijk vinden. En ook het werkblad is alles behalve groot. Het toppunt is de oven. Alleen met een opstapje kan ik iets uit de bovenste oven halen. En dat is natuurlijk levensgevaarlijk met een gloeiende schaal lasagne in je handen.

Leerles
Bij de eerste stap ging het bij ons nog goed: we hadden de maten van onze keuken bij. Alleen waren we in de voorbereiding vergeten om te meten hoeveel werkruimte er nu was. En hoe het zat met onze kastjes. Zorg dus dat je die praktische zaken altijd op een rijtje hebt, zodat je ze niet vergeet als je enthousiast over de keuken van jouw dromen vertelt.

Budget
Jullie budget hoort zeker ook in dat rijtje, want voor je het weet ga je helemaal los met allerlei prijzige snufjes die in een professionele keuken niet zouden misstaan. Wat heb je daar aan als je maar een paar keer per jaar de tijd hebt om echt uit te pakken in de keuken?

Verlichting
Wil je je keuken gaan verbouwen tot dé centrale plek in jullie huis, vergeet dan geen verlichtingsplan te maken. Denk dan aan fijn licht om bij te werken, maar ook aan de verlichting bij de keukentafel. Als je die kunt dimmen, dan kun je na het eten gewoon doorgaan met de borrel bij jullie in de keuken. Indeling Hoe ga je de ruimte indelen? Hiervoor is het belangrijk dat je let op de kleinste details. Als jij links bent, is het niet handig om je kookplaat meteen links tegen de muur te hebben (of rechts, voor wie met rechts in de potten roert). Maar denk ook na over de positie van bijvoorbeeld een schuifpui, tuindeur en natuurlijk ramen. Ruimtegebrek Wil je het liefst een grote leefkeuken, maar is de beschikbare ruimte te klein? Kijk dan eens of je de aansluitende kamer bij de keuken kunt betrekken door de ruimtes te verbinden. Dat hoeft niet meteen door sloopwerk, maar kan simpelweg door misschien je eettafel net iets anders te plaatsen.

Sfeer
Een keuken voelt nog meer als dé centrale plek in jouw huis als-ie de sfeer van jouw huis ademt. Met accessoires en planten kun je de het de uitstraling geven waarin jij je echt thuis voelt. Zelfs als je geen budget hebt voor een nieuwe keuken, kun je op die manier al een upgrade geven aan het totaalplaatje. Zie jij de keuken ook als dé centrale plek in huis? Het punt waar jullie samen de dag starten met een bak koffie? Waar je alle avonturen van je gezin bespreekt? En je met vrienden kan kokkerellen en aansluitend borrelen tot de late uurtjes? Ik wel! Maar juist in dat enthousiasme schuilt het gevaar…